Mode in Barcelona: wat dragen de locals?

Hoewel Italiƫ natuurlijk bekend staat om haar bruisende modewereld, kan Spanje er absoluut ook wat van. Ga je binnenkort op vakantie naar Barcelona en wil je er zeker van zijn dat je niet te veel opvalt en je juist zoals de locals kleedt? Lees dan gauw verder want we leggen je graag uit wat de gebruiken zijn in Spanje en wat wel en wat niet gepast is gedurende ieder seizoen. Zo ga je in ieder geval goed voorbereid op pad en sla je sowieso geen flater. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Hoe de Spaanse modeindustrie het straatbeeld vormt

In Spanje hechten de mensen heel erg veel belang aan textiel. Dat zie je niet alleen terug in de mode-industrie, maar zeker ook op straat. Barcelona is inmiddels de 7de modestad van de wereld en daar hebben ze hard voor moeten vechten. Twee keer per jaar wordt er in Barcelona de Brandery gehouden. Een modeshow waarbij de nieuwste creaties van Spaanse ontwerpers worden getoond aan het publiek. Kenmerkend voor de Spaanse mode en dan met name de mode in Barcelona is de elegantie en de flair van de kleding en ontwerpen. Dit is afkomstig van de Catalaanse cultuur en heeft zich door de jaren heen ontwikkelt als het kenmerk van de modestad Barcelona. Een stijl die door velen met liefde omarmt wordt. Niet voor niets komen er zoveel succesvolle kledingmerken uit Spanje. Denk maar aan Zara, Mango, Desigual, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka en Stradivarius. Prachtige merken met honderden winkels over de hele wereld. En ook bekende modeontwerpers als Cristobal Balenciaga, Paco Rabanne en Manolo Blahnik komen uit Spanje. Je kunt dus wel zeggen dat ze het in Spanje qua mode prima weten waar ze het over hebben.

Wat dragen de locals tijdens verschillende seizoenen?

Hoe vertaalt deze rijke modegemeenschap zich tot de kleding die wordt gedragen op straat? Stel je hebt een bezoek aan Barcelona op de planning en je wilt er wel voor zorgen dat je je een beetje kleedt volgens de huidige moderichtlijnen. Dan is het zaak je even onder te dompelen in de Spaanse modetrends en hoe deze zich verhouden tot ieder seizoen. In de winter is het in Barcelona rond de 10 graden Celsius. Hoewel dit vrij fris is, is de winter hier heus niet zo streng als in Nederland. Hoewel dit voor ons wellicht een vrij aangename temperatuur is tijdens de winter lopen de locals hier in de winter in dikke winterjassen en sjaals in donkere kleuren. Haal dus niet opeens je zomerjas uit de kast als je niet zo op wilt vallen. In de lente begint de temperatuur al langzaam op te lopen naar de 15 graden Celsius.

Desalniettemin kan er nog regelmatig een flinke regenbui vallen. De bevolking zit op dit moment nog met hun hoofd bij de winter en hoewel de temperaturen voor ons misschien erg aangenaam zijn is het aan te raden om niet je vrolijk gekleurde, blote kleding mee te nemen. Nog steeds zie je tijdens dit seizoen voornamelijk donkere kleuren en weinig bloot. Een lichte lente- of zomerjas is echter wel aan te raden. In de zomer is het daarentegen heet in de stad en mag de zomerkleding uit de kast. Ook de locals zullen op dit punt korte broeken dragen en genieten van de zon. Ga echter niet in je zwemkleding over straat, tenzij je je op het strand bevindt. Ten slotte kan de temperatuur in de herfst nog erg aangenaam zijn. Combineer in dit geval je lentekleding met een dunne sjaal of pullover. De laarzen mogen weer uit de kast en ook de donkere kleuren komen steeds meer terug.

Hoe je aan te passen aan de Spaanse moderegels

Natuurlijk is het belangrijk dat je je vooral zelf comfortabel voelt in de kleding die je draagt. Maar mocht je het toch fijn of leuk vinden om je tijdens je bezoek aan Barcelona volledig onder te dompelen in de Spaanse leefwijze, dan is het een goed begin om daar je kleding op aan te passen.